sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Suhdekiemuroita 1800-luvun Helsingissä

Rakas Henrietta - Kaari Utrio

Kaari Utrio on ollut yksi suosikkikirjailijoitani jo parin vuosikymmenen ajan. Minulta on silti lukematta moni Utrion uransa alkuvaiheessa kirjoittama kirja. Ne eivät vain tuntuneet niin kovin mielenkiintoisilta silloin, kun teininä kahlasin läpi Utrion keskiaikaan sijoittuvaa tuotantoa. Tämän vuoksi minua nyt vähän harmittaakin, että niin mainio kirja kuin tämä Rakas Henrietta on jäänyt minulta kaikki nämä vuodet lukematta.

Rakas Henrietta sijoittuu 1840-luvun Helsinkiin. Yliopisto on juuri juhlimassa 200-vuotista taivaltaan, Senaatintorin uudet upeat rakennukset ovat valmistumassa ja kansallismielisyys on hitaasti nostamassa päätään kulttuuriväen saavutusten myötä. Tässä maailmassa yrittää luovia myös ylhäinen Henrietta, joka 24-vuotiaana on jo lähes vanhapiika. Henriettan haluttomuus avioitua aiheuttaa harmaita hiuksia koko perheelle, mutta Henrietta ei silti huoli aviomiehekseen ihan ketä tahansa. Helsingin pienet piirit tuntuvat ahdistavilta ja tunkkaisilta ja salaa Henrietta toivoo, että löytyisi mies, joka veisi hänet pois tästä kaikesta. Kun kuvioihin astuu laajalti matkustellut, salaperäinen markiisi de Maury, tuntuu Henriettasta, että hänen rukouksiinsa on vihdoin vastattu. Valitettavasti kaikki ei ole kuitenkaan aina aivan sitä miltä näyttää ja Henriettalla on vielä paljon opittavaa sekä maailmasta että itsestään, ennenkuin avaimet onneen löytyvät.

Rakas Henrietta oli kevyt ja hauska lukukokemus. Kirjan päähenkilöt ovat sopivan moniulotteisia, jotta mielenkiinto tarinaan säilyy koko ajan. Henrietta itsessään on sekä älykäs että viisas, mutta samalla myös ajoittain itsekeskeinen ja ylimielinenkin. Vaikka Henriettaan on suurimman osan aikaa helppo samaistua, aiheuttaa hänen kohtalonsa lukijassa myös säälin ja ärtymyksen tunteita.

Utriolla on todella taito herättää aikakausi eloon. 1800-luvun Helsingin ylhäisön elämä on mielenkiintoista luettavaa kaikkine pikkutarkkoine sääntöineen. Utrio tarjoaa lukijalleen juuri sopivan määrän yksityiskohtaista tietoa mm. talojen sisustuksesta, päähenkilöidensä vaatetuksesta ja muusta miljööstä ylipäätään, jotta kirjan henkilöiden tarinaan on helppo eläytyä.


Olen saanut tämän kirjan äidiltäni ja tässä SSKK:n painoksessa 70-luvulta on lisäksi mukana Kai Linnilän kirjoittama lyhyt alustus aikakauteen. Johdanto kuvineen tuo vielä sopivaa lisävalaistusta kirjan tapahtumiin.

Tämä kirja melkein luki itse itsensä ja sanoisinkin, että tämä on ehdottomasti Kaari Utrion parhaita kirjoja. Suosittelen Rakasta Henriettaa siis kovasti niille, joita 1800-luvun seurapiirielämä kiinnostaa ja jotka kaipaavat kevyttä ja helppoa lukukokemusta päivän piristykseksi.

5/5

2 kommenttia:

  1. Olen lukenut yhden tai kaksi Utriolta. Tuo Helsinki aiheisuus saa minut kiinnostumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. 1800-luvun Helsinkin tulee kyllä Utrion kirjoissa hienosti esiin. Varmaan, jos itse olisi helsinkiläinen, saisi tarinoista irti vielä enemmän.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...